Profesors Džordžs D. Švabs – viens no atklātā sabiedriskā fonda “Liepājas ebreju mantojums” līdzdibinātājiem, slavens amerikāņu vēsturnieks, politologs un sabiedriskais darbinieks ir dzimis 1931. gada 25. novembrī Liepājā (Libavā), Latvijā.

Pēc vācu okupācijas 1941. gadā viņa tēvs, pilsētā pazīstams ārsts Arkādijs Švabs, tika arestēts un pēc tam nošauts pie bākas. Vecākais brālis tika nošauts kara beigās Rīgā..

Džordžam Švābam kopā ar māti izdevās izdzīvot Liepājas geto, Kaiservaldes koncentrācijas nometnē, vēlāk koncentrācijas nometnēs Vācijā. 1947. gadā viņš kopā ar māti emigrēja uz ASV.

Džordžs Švabs 1974. gadā bija ASV Nacionālās ārpolitikas komitejas līdzdibinātājs un no 1993. līdz 2015. gadam tās prezidents.

Savu pasniedzēja karjeru Švabs sāka Kolumbijas universitātē Ņujorkā 1959. gadā. Kopš tā laika viņš ir lasījis lekcijas visā pasaulē. Viņš arī plaši lasīja lekcijas par savu “Atvērtās sabiedrības bloka koncepciju”, it īpaši Vācijas universitātēs. Viņš arī aktīvi piedalījās starptautiskās tikšanās Tokijā, Parīze (Nobela prēmijas laureātu konference Elizejas pilī, 1988), Jeruzalēmē, Vašingtonā un Ņujorkā.

J. Švabs pārtrauca pedagoģsko darbību 2000. gadā. Pašlaik viņš ir “City” koledžas, Aspirantūras centra, kā arī ASV Nacionālas ārpolitikas komitejas emeritētais profesors.

Profesors Džordžs Švabs nesarauj saites ar Latviju. Viņš ir viens no liepājnieku un viņu pēcnācēju salidojumu iniciatoriem un organizētājiem. Pēdējais liepājnieku saiets no vairāk kā 12 valstīm notika 2019. gadā Liepājā.

Džordžs Švabs ir Amerikas organizācijas “Jewish Survivors of Latvia” viceprezidents.

Balvas

• Triju Zvaigžņu ordenis (Latvija) (2002).

• Elisa salas goda medaļa (1998. gada maijs)

• Eli Vīzeļa (Elie Wiesel) balva (2018), ko piešķira Holokausta memoriālais muzejs Vašingtonā, ASV.

The Holocaust Comes to Libau Lectures at the Oxford University